Lenfödem nedir?
Halk arasında ‘fil hastalığı’ olarak bilinen lenfödem, lenf sisteminin bozulması nedeniyle kol ve bacaklarda meydana gelen şişliklerle kendini gösterir. Vücudumuzda kan ve lenf olmak üzere iki dolaşım sistemi bulunur. Lenf sistemi, özellikle lenf damarları, lenf hücreleri, lenf nodülleri, timus bezi, bademcik ve dalaktan oluşur. Vücudu oluşturan hücreler bir sıvı içinde bulunur. Bu sıvılar özellikle bazı organlara besin ve oksijen götürür. Hücreler bu sıvıların içinden gerekli besini alırken bazı atık maddeleri de ortama salar. Bu atıklar lenf sıvısı içinde taşınır ve lenf nodlarında süzüldükten sonra temiz bir lenf sıvısı olarak tekrar dolaşıma katılır. Bu sistemde görülen bozukluk kolda ve bacaklarda şişmeye yol açar.

Lenfödem tedavisi
Önceki yıllarda ilaçla ya da cerrahi operasyonlarla tedavi edilmeye çalışılan lenfödemde artık fizik tedavi yöntemleriyle de başarılı sonuçlar elde edilir. Masaj yaklaşık 30 dakika kadar sürer. Tüm hastalıklarda olduğu gibi, kişiye göre tedavi yöntemini belirlemek gerekir. Çünkü kişinin kilosu, psikolojik durumu gibi birçok faktör tedavi yöntemini seçmede önem taşır. Günümüzde altın standart olan fizik tedavi yöntemleri sorunu çözmede başarılı sonuçlar verir.
- Manuel lenf drenajı: Bir masaj tekniğidir ve sıradan masajlarla karıştırmamak gerekir. Günde bir-iki kez yapılır. Bir saat sürer. Bloke olmuş lenf sıvıları vücudun diğer yerlerinde bulunan lenf bezlerine gönderilir.
- Kompresyon bandajı: Şişmenin olduğu organ, kol ya da bacak, bandajlanarak tekrar eski hale gelmesi ve sıvı birikmesinin önlenmesi amaçlanır. Bu yöntem de yine deneyimli ve uzman kişilerce uygulanır. Bandajın gece boyu kalması gerekir.
- Kompresyon çorapları: Pnömatik kompresyon cihazları da bu yöntem içinde sayılabilir. Parmak uçlarından yukarıya doğru dengeli bir basınç uygulanmasıyla sıvı, vücudun diğer bölgelerine taşınır. Kompresyon çorapları kullanıldığında tedavi bittikten sonra kol normale döner. Varis çoraplarından farklıdır.
- Cilt bakımı: Aşırı terli ya da nemli cilt, enfeksiyona yol açabilir. Bu nedenle cilt bakımı önem taşır. Nemlendirici ve mantar oluşumunu önleyen bazı kremler ile antibiyotikli pomatlar gibi medikal ürünler kullanılır.